امروزه صنایع زیادی در جهت کنترل کردن فرایندها و جریانات مختلف از تجهیزات ابزاردقیق استفاده میکنند. همانطور که میدانید تجهیزات ابزاردقیق صرفا به منظور بهبود و ارتقاء عملکرد و کارکرد سیستمهای گوناگون ساخته نمیشوند بلکه در جهت بالا بردن ایمنی این سیستم ها از اهمیت بالا و نقش مهمی برخوردار میباشند. یکی از این تجهیزات در ابزار دقیق، پوزیشنر (positioner) میباشد.
پوزیشنر(positioner) چیست؟
قبل از اینکه به تعریف پوزیشنر بپردازیم ابتدا باید بدانیم که شیرکنترلی چیست؟
شیرکنترلی در اصل وسیلهای میباشد که در جهت تنظیم جریان سیالات با توجه به تغییرات اندازهی مسیر آنها به کار گرفته میشود. پوزیشنر در اینجا به عنوان ابزاری شناخته میشود که در فرآیند کنترل فشار و دما به شیرهای کنترلی کمک میکند. درواقع پوزیشنرها زمانی که بر روی شیرهای کنترلی نصب میشوند به تعیین محدودهی عملکرد شیر با در نظر گرفتن تنظیمات آن میپردازند. هنگامی که دمای جریان عبوری از داخل شیر بالاتر از عدد مشخص شده باشد، پوزیشنر مشخص میکند که شیرکنترلی باز یا بسته باشد.
مطالعه کنید: ترانسمیتر ترموکوپل
بخش های اصلی پوزیشنرها
پوزیشنرها متشکل از سه بخش اصلی ورودی، خروجی و فیدبک میباشند.
بخش ورودی
دربردارندهی سیگنالهایی به میزان 4 الی 20 میلی آمپر در پوزیشنرهای اسمارت و پنوماتیک است. همچنین شامل سیگنالهایی به مقدار 3 الی 15 psi در پوزیشنرهای پنوماتیک و تغذیهی هوا در تجهیزات ابزاردقیق میباشند.
بخش خروجی
بخش خروجی دربردارنده ی مبدل l,p یا p,p و board main و یکسری رله های میباشد که به هدایت سیگنالهای خروجی هوا به سمت اکچویتور میپردازند.
بخش فیدبک
این بخش به مقایسهی فرمان ارسالی از سوی پوزیشنر با موقعیت فلو پرداخته و آن را به پوزیشنر گزارش میدهد. سپس فرمان ارسالی به فلو را تصحیح میکند.
انواع پوزیشنر
پوزیشنرها داری انواع مختلفی میباشند اما عموما به سه دستهی کلی تقسیم میشوند که عبارتند از:
پوزیشنر الکتروپنوماتیکی (electro-pneumatic valve positioner)
این دستگاه به دریافت سیگنالهای الکتریکی به میزان 4 الی 20 میلی آمپر از سوی کنترل کننده پرداخته و بعد از آنالیز آن، سیگنال پنوماتیکی مورد نیاز را برای محرک شیر میفرستند.
جهت مشاهده ی محصولات کلیک کنید
پوزیشنر دیجیتالی (digital valve positioner)
پوزیشنرهای دیجیتالی به لحاظ عملکرد همانند پوزیشنرهای الکتروپنوماتیکی بوده و تنها تفاوت آنها در این است که سیگنالهای ورودیای که دریافت میشوند به صورت دیجیتالی است.همچنین این دستگاه قابلیت کنترل کردن هر شیرپنوماتیکی از دور را دارا میباشد.
پوزیشنر پنوماتیکی (pneumatic valve positioner)
این پوزیشنرها نیز سیگنالهای دریافتی از کنترل کننده را تحلیل کرده و سپس سیگنالهای پنوماتیکی دیگری را برای محرک شیر ارسال میکنند.
نحوه ی عملکرد پوزیشنر
پوزیشنرها معمولا بر روی ساقه یا قسمت پالایی کلاهک پنوماتیکی شیر نصب میشوند. البته نحوه ی نصب پوزیشنر در انواع شیرهای کنترلی متفاوت می باشد. بطور مثال پوزیشنر در شیرهای کنترلی دوار در راستای سوپاپ و مجاورت محرک نصب میشود.
نحوه ی عملکرد پوزیشنرها به این صورت میباشد که اصولا یکسری سیگنالهای ورودی را از سوی سنسورها دریافت کرده و آنها را آنالیز میکنند. سپس بر اساس آنالیزهای انجام شده فرمان های لازم را به سوی شیرهای کنترلی میفرستند. این سیگنالها میتوانند بر اساس انواع پوزیشنرها پنوماتیکی یا الکتریکی باشند.
علت خرابی پوزیشنر
مختلفی وجود دارند که میتوانند در خرابی پوزیشنر موثر باشند. عواملی همچون ناهماهنگی و خطاهای کالیبراسیون و همچنین عوامل محیطی نظیر ارتعاشات، دمای بالا،محیط های خورنده، شرایط محیطی شدید و سخت از جمله مواردی هستند که باعث از بین رفتن اجزای تشکیل دهندهی پوزیشنر بوده و بر عملکرد این دستگاه تاثیر میگذارند و به خرابی و نابودی آن کمک میکنند.
کاربرد پوزیشنر
ازاین دستگاه در مواقعی که سرعت سوپاپ شیرهای کنترلی افزایش مییابد، در مواقعی که نیاز به بررسی و کنترل موقعیت شیرهای کنترلی میباشد، در زمینه ی خطی کردن محرکهای غیرخطی و همچنین مواقعی که نیاز به کنترل کردن جریان گاز در دریچه های بزرگ می باشد، استفاده میشود.
گروه صنعتی ابزار دقیق ساتراپ دما تولیدکننده انواع سنسور دما میباشد و شما میتوانید سنسور مورد نیاز خود را از این برند نام آشنا و قابل اعتماد خریداری نمایید. ساخت ترموکوپل و ساخت انواع سنسور مقاومتی دما توسط این گروه صنعتی با کیفیت بالا صورت گرفته و شما میتوانید با خرید محصولات این برند، از کیفیت کالای خریداری شده خود اطمینان داشته باشید.جهت خرید و مشاوره میتوانید از طریق شماره های ثبت شده در داخل سایت با همکاران ما در ارتباط باشید.