مروزه در صنعت های مختلف وجود یک دستگاه که توانایی اندازه گرفتن جریان سیال را داشته باشد، از اهمیت بالایی برخوردار است؛ دستگاه هایی که در طراحی های متفاوت به آنها کمک کرده و همچنین نتایج حاصل از آنها را میتوان برای محاسبات دقیق و متعدد استفاده کرد.نمونه ای از این دستگاه ها فلومتر (flowmeter) نام دارد.
در این مقاله به آشنایی با تعریف فلومتر (flowmeter) چیست و چگونه کار میکند؟ و همچنین ذکر انواع گوناگون این دستگاه خواهیم پرداخت.
فلومتر (FLOW METER) چیست؟
فلومتر حسگر یا سنسوری در ابزار دقیق است که به اندازه گرفتن مقدار سیالات مایع و گازی که از داخل لوله عبور میکند، میپردازد. مقداری که اندازه گرفته میشود، میتواند شامل مقدار جریان غیر خطی، خطی، جرمی یا حجمی سیالات مایع و گاز باشد. این دستگاه به دلیل اهمیت بالایی که در صنایع دارد به نام هایی از قبیل دبی سنج، سنسور دبی، جریان، فلو، نمایشگر دبی و .. شناخته شده است.
انواع فلومتر (FLOW METER)
فلومتر ها دارای انواع مختلفی میباشند که هر یک برای تشخیص مقدار جریان عبوری سیالات از داخل لوله ، شیوه های متفاوتی را مورد استفاده قرار میدهند. این دستگاه ها را میتوان با توجه به شیوه های اندازه گیری و نحوه ی عملکردشان به چند دسته تقسیم کرد. نمونه ای از رایج ترین فلومترها به قرار فهرست زیر است:
- فلومتر التراسونیک (فراصوتی)
- فلومتر کانال باز
- فلومتر مغناطیسی
- فلومتر جرمی
- فلومتر توربینی
- فلومتر جابجایی مثبت
- فلومتر باز
- فلومتر نوسانی
- فلومتر اختلاف فشار
مطالعه کنید: تعریف و انواع ترموول THERMOWELL در ابزاردقیق
کاربرد فلومتر
همانطور که گفته شد از فلومترها در جهت اندازه گرفتن میزان مواد عبوری نسبت به زمان استفاده میشود. فلومترها را در صنایع مختلفی همچون پتروشیمی، نفت و گاز (به منظور آگاهی از میزان دقیق جریان عبوری سیالات مایع و گاز) و .. بکار میگیرند. اگر سرعت سیالات مذکور را نسبت به زمان محاسبه کنیم میتوانیم حجم مواد عبوری را به دست آوریم و با توجه به میزان چگالی سیال ، مقدار جرم سیال نیز مشخص میشود؛ این مقدار جرم سیال عبوری در صنایع از اهمیت بالایی برخوردار است.
علائم اختصاری فلومتر
- درصد مقیاس کامل FS%
- درصد نرخ جریان RD% یا R%
- حد بالای محدود URL%
- دهانه ی کالیبره شده CS%
- درصد ارزش اندازه گیری شده MV%
نحوه ی کار فلومتر
فلومترها از سه بخش اندازه گیری، تبدیل و گزارش و ارائه ی نتایج تشکیل شده اند.
بخش اندازه گیری فلومترها دارای ابزارهای گوناگونی همچون اوریفیس میباشد. اوریفیس در دو طرف لوله، شدت جریان عبوری را بیشتر کرده و با این عمل چگونگی سرعت جریان را در هر دو طرف لوله تشخیص داده و معین میکند. این دستگاه شامل یک دیافراگم بوده و زمانی که سرعت جریان عبوری تغییر میکند به صورت مکانیکی عمل کرده و دچار تغییر میشود.
بخش تبدیل فلومتر یا ترانسدیوسر هنگامی که در سرعت یا شدت جریان سیالات تغییری به وجود میاید که این تغییر ممکن است در دیافراگم بخش اولیه ی فلومتر تاثیر گذاشته و موجب تغییر شود، عمل میکند. این اتفاق باعث میشود تا یک میدان الکتریکی تشکیل شود که این میدان گزارشات و نتایج بدست آمده را به شکل دیجیتالی نشان میدهد. بر این اساس ترانسدیوسر به تبدیل نتایج بدست آمده به گزارشات دیجیتالی پرداخته و در آخر وارد ترانسمیتر میشود. ترانسمیتر نیز سرعت جریان نهایی را گزارش داده و ان را به اتاق کنترل انتقال میدهد.
متخصصین گروه صنعتی ابزار دقیق ساتراپ دما با سالها تجربه و دانش کافی در حوزه ساخت و طراحی انواع ترموکوپل ، سنسورهای RTD ، ترموول و ترموستات به شما در انتخاب و خرید بهترین محصول که متناسب با نیازتان باشد، مشاوره رایگان میدهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید: 02133978510