انسان ها همواره در طول زندگی به انرژی هایی از قبیل انرژی گرما و سرما نیاز داشته و دارند؛ سالهاست که انرژی گرما در مصارف متعددی همچون ساخت انواع محصولات در صنایع مختلف ، سیستم گرمایشی منازل ، کارگاه های تولیدی و … مورد استفاده قرار میگیرد. در این سال ها ، انسان ها بطور پیوسته به دنبال ساخت قطعات و ابزارآلاتی بودند که بتوانند به وسیله ی آنها ، این انرژی گرمایی و حرارتی را به مقدار بسیار زیاد و با سرعت بالایی تولید کرده و انتقال دهند. یکی از این تولیدات ، محصولی به نام المنت (ELEMENT) میباشد. در این مقاله در رابطه با تعریف المنت (ELEMENT) ، انواع آن و همچنین کارکردهای این قطعه صحبت میشود.
المنت (ELEMENT) چیست؟
اصولا به المنت ها (element) بدون در نظر گرفتن انواع آنها، المنت های گرمایی یا حرارتی نیز گفته میشود. بطور کلی المنت ها قطعاتی هستند که به تبدیل انرژی گرمایی پرداخته و متشکل از سیم های نیمه هادی با مقاومت الکتریکی بالا میباشند؛ به عبارت دیگر این قطعات توانایی تبدیل انرژی گرمایی را تا مقدار درجه ی 700 درجه ی سانتی گراد داشته و این انرژی گرمایی تولید شده را به مایعات، جامدات و گازها منتقل میکنند.
المنت ها از چه موادی ساخته شده اند؟
همانطور که گفته شد المنت ها از سیم های نسوز نیمه هادی که مقاومت الکتریکی بالایی دارند، ساخته شده اند. این سیم ها دور یک استوانه ی نسوز پیچیده شده اند که از جنس خاک یا سرامیک بوده و هنگامی که برق از آن عبور میکند، انرژی گرمایی ایجاد میشود. بیشتر این قطعات با استفاده از ماده ای به نام نیکروم (متشکل از 20% کرومیوم و 80% درصد نیکل)تولید میشوند، چرا که دارای مقاومت بالایی بوده و زمانی که برای نخستین بار شروع به گرم شدن میکنند، لایه ای از جنس اکسید کروم بر روی خود تشکیل میدهند که این لایه خاصیت چسبندگی داشته و از اکسید شدن بخش های داخلی، سوختن، شکستن و یا نابودی آن جلوگیری میکند.
کلیک کنید: ترمیستور(THERMISTOR) چیست؟ و انواع آن کدامند؟
انواع المنت های حرارتی
المنت های حرارتی از دسته ی قطعاتی میباشند که در عرصه ی ابزار دقیق تولید شده و در بسیاری از صنایع مختلف از آن استفاده میشود. برخی از رایج ترین المنت های حرارتی عبارتند از:
- المنت فشنگی (کارتریجی)
- المنت فلنج دار
- المنت سرامیکی
- المنت شیشه ای
- المنت میله ای
- المنت تسمه ای
- المنت صفحه ای (تخت یا نواری)
المنت فشنگی (کارتریجی)
المنت های فشنگی به وسیله ی سیمی که از ماده ی نیکروم ساخته شده به شکل فنر درآمده و قابلیت تغییر قطر دارند؛ پس از آن از طریق یک عایق نارسانای مخصوص در محیط داخلی غلاف المنت ، متراکم و محکم شده و به تولید گرما میپردازند. از مزایای این نوع از المنت ها میتوان به توانایی کنترل به وسیله ی ترموکوپل ، بکارگیری در فضای کم و متراکم و همچنین عملکرد قوی در درجه های حرارتی بالا اشاره کرد.
کلیک کنید: ترموکوپل چیست و مهمترین کاربردی که در ابزار دقیق دارد
المنت فلنج دار
المنت های فلنج دار در مواقعی که گرمای بسیار شدید و زیادی تولید میشود، مورد استفاده قرار میگیرند. بطور معمول در ساخت این نوع المنت ها از فلنج هایی با جنس استیل و فولاد زنگ نزن استفاده میشود.نکته ی قابل توجه در مصرف المنت های فلنج دار ، تعیین نوع موادی است که نیاز به حرارت دیدگی دارند؛ دلیل اهمیت این امر این است که در این قطعات ، گرمایی که تولید میشود به صورت کاملا مستقیم به محیط هدف منتقل مییابد. المنت های فلنج دار بیشتر در مواقعی مانند نصب المنت های حرارتی ، جدا کردن المان ها و همچنین قسمت اتصالات الکتریکی مورد استفاده قرار میگیرند.
المنت میله ای
المنت های میله ای دارای پوشش خارجی بسیار قوی در جهت محافظت از فشارهای الکتریکی قوی هستند و از جنس مس، استیل و تیتانیوم ساخته شده اند. آنها از پر استفاده ترین انواع المنت های حرارتی بوده و در لوازمی چون لوازم خانگی ، سردخانه، خشک کن، صنایع شیشه و پلاستیک و … از آنها استفاده میشود.
المنت سرامیکی
المنت های سرامیکی در اشکال حلقه ای تولید شده و در ساخت آنها از یک عایق نارسانا از جنس سرامیک استفاده میشود. از این نوع المنت های حرارتی در صنایع سرامیک و کاشی ، مواد غذایی، صنایع تولید پلاستیک و … استفاده میشود.
جهت مشاهده ی محصولات ما کلیک کنید
المنت شیشه ای (کوارتز)
المنت های شیشه ای از گاز هالوژن پر شده و موجب افزایش دما تا 2600 درجه ی سانتی گراد میشوند. این نوع از المنت ها در مواردی نظیر آزمایشات تحقیقی در جهت تغییر شکل های گرمایی و همچنین صنایع گرمایشی پلاستیکی استفاده میشوند.
المنت تسمه ای (کمربندی)
به المنت های تسمه ای ، المنت های کمربندی یا سرنازل نیز گفته میشود. این نوع از المنت ها، حرارت را از راه تماسی انتقال میدهند و اغلب در انواع قاب دار، پیچ دار، سیم دار و ساده با روکش استیل تولید میشوند.
المنت صفحه ای (تخت یا نواری)
این نوع المنت ها را در جهت گرمایش سطح صاف مصرف میکنند. المنت های صفحه ای برای کنترل کردن دما از ابزاری به نام ترموستات استفاده میکنند. از مزایای این نوع از المنت ها میتوان به ساده و ارزان قیمت بودن آنها و همچنین بکارگیری آنها در مناطق کوچک اشاره کرد.
المنت های حرارتی چگونه کار میکنند؟
المنت های حرارتی در جهت تبدیل انرژی به گرما عمل میکنند . نحوه ی کار این المنت ها به این گونه میباشد که انرژی الکتریکی هنگام عبور از المنت حرارتی با حجم وسیعی از مقاومت برخورد میکند و در نهایت این مقاومت به انرژی الکتریکی و پس از آن به انرژی گرمایی تغییر پیدا میکند. تعیین مقدار انرژی گرمایی که تولید میشود بر اساس مقدار مقاومت الکتریکی ذکر شده میباشد.ا اندازه گیری میزان مقاومت با استفاده از واحد (اهم متر) انجام میشود.
مزایا و معایب المنت های حرارتی
مزایا | معایب |
المنت های حرارتی دارای روکش هایی از جنس عایق نسوز بوده که گرما را بهتر منتقل میکنند و اتصالات الکتریکی و برق گرفتگی را کاهش میدهند. این المنت ها در انواع، اشکال، قطرها، توان، ولتاژ و همچنین طول های مختلف قابلیت تولید دارند؛ همچنین دارای قیمت مناسب و توانایی عملکرد صحیح در محیط های تنگ یا کوچک میباشند. | از سیم المنت های حرارتی نمیتوان مستقیما و به تنهایی استفاده کرد چرا که ممکن است منجر به اتصال الکتریکی و برق گرفتگی و یا باعث کندی روند انتقال دما شود . در نهایت این عوامل زمینه ی ایجاد شکستگی در سیم های المنت را فراهم میاورد. |
نکاتی که باید در جهت خرید المنت رعایت کنید:
- قبل از خرید المنت ابتدا نیاز های خود را به صورت کامل بسنجید تا بتوانید با توجه به انواع مختلف المنت های حرارتی به لحاظ نوع ، جنس و کاربرد آنها انتخاب مناسب داشته باشید.
- برای خرید المنت های حرارتی با قیمت مناسب و کیفیت بالا از بازار، توصیه میشود که حتما به تولید کننده هایی دارای سابقه ی کاری . با اعتبار و اصالت بالا مراجعه کنید.
- در هنگام خرید المنت به درجه ی کیفی ساخت محصول و متریال آن دقت کنید چرا که المنت های حرارتی در صنایع مختلف از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
- امروزه با توجه به شرایط اقتصادی، افراد علاوه بر خرید محصولات با کیفیت به دنبال قیمت مناسب نیز میباشند و گروه صنعتی ابزار دقیق ساتراپ دما جزو تولید کننده های معتبر و با سابقه ی کاری بالا در تولید ابزار دقیق میباشد که محصولات خود را با درجه ی بالایی از کیفیت و در عین حال با قیمتی مناسب ارائه میدهد.
متخصصین گروه صنعتی ابزار دقیق ساتراپ دما با سالها تجربه و دانش کافی در حوزه ساخت و طراحی انواع ترموکوپل ، سنسورهای RTD و ترموول به شما در انتخاب و خرید بهترین محصول که متناسب با نیازتان باشد، مشاوره رایگان میدهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید: 02133978510