تعریف و انواع ترموول THERMOWELL در ابزاردقیق

یکی از معیارهای مهم برای عملکرد درست و بدون عیب در روندهای صنعتی و شیمیایی ، دما می باشد؛ چرا که حتی به وجود آمدن یک خطای ناچیز در اندازه گیری باعث به وجود آمدن خسارات غیرقابل جبران می گردد. ترموول ها THERMOWELL  به دلیل مصرف بودن در صنایع و ابزاردقیق در انواع مختلف با ویژگی های متمایز تولید می شوند؛بنابراین جهت خرید ترموول و استفاده از آن در صنعت و تجهیزات خود شایسته است تا با تعریف و انواع ترموول THERMOWELL در ابزاردقیق، کاربرد آن و همچنین ساختار و نحوه ی نصب این دستگاه آشنا شوید.

تعریف ترموول THERMOWELL در ابزار دقیق

زمانی که بین سنسور دما با جریان فرایند ارتباط مستقیم به وجود می آید میتوان گفت به طور قطعی اندازه گیری دما به صورت دقیق اتفاق می افتد؛ این جریان فرایند میتواند به صورت فرسایشی یا به شکل خورندگی باشد و هنگامی که سنسور بدون پوشش باشد، این جریان موجب نابودی سنسور می‌گردد؛ بنابراین یکی از این راه های جلوگیری از این اتفاق ،استفاده از ترموول thermowell است. درواقع از راه حل های برای نصب تجهیزات دما در مکان هایی که به دلیل خورندگی یا فشار بالای مواد احتمال بروز آسیب وجود دارد، استفاده است.

تصویر انواع مختلف ترموول(thermowell)

نحوه نصب ترموول

ترموول ها بطور پیوسته و ثابت درون لوله ها و مخازن قرار می‌گیرند. این دستگاه از راه یک دیواره ی لوله نصب شده و در سیال، در راستای رسیدن به یک نقطه اندازه گیری دما ادامه می‌یابد ؛ سنسور از بیرون در داخل آن قرار گرفته و موجب فراهم آوردن امکان دسترسی به آن می‌گردد ؛سپس گرما توسط جداره ی ترموول به حسگر و غلاف انتقال یافته و در دسترس سیال فرایند قرار می‌گیرد. زمانیکه این گرما به حد تعادل می‌رسد، سنسور به اندازه گیری و نمایش دمای فرایند سیال می‌پردازد. در صورت تغییر دما، دمای جدیدمی‌بایست از تمام مایه های آن عبور کند . با توجه به نوع کاربرد و مصرف، این روند می تواند از چند ثانیه تا چند دقیقه زمان ببرد اما با در نظر گرفتن اینکه تعداد کمی از سیستم های موجود دچار تغییر می شوند ،این تنظیمات با اغلب مصارف سازگار است.

نحوه ی عملکرد ترموول

مطالعه کنید: ترموکوپل در ابزار دقیق

انواع ترموول THERMOWELL در ابزار دقیق

ترموول ها انواع گوناگونی دارند و به لحاظ ظاهری و نحوه ی اتصال یا نصب به دو دسته تقسیم می‌شوند:

انواع ترموول به لحاظ ظاهری:

  • ترموول مخروطی: ترموول های مخروطی در مواقعی که سرعت عبور سیال افزایش می‌یابد، کاربرد دارد؛ در واقع برای سیالات مایع با سرعت بیشتر از 5 متر بر ثانیه  و برای سیالات گازی با سرعت بیش از 15 متر بر ثانیه استفاده می‌شوند.
  • ترموول پله ای: از کمترین ماده در قسمت غوطه وری خود برخوردار می باشد و از نظر زمانی دارای پاسخ دهی سریع است.
  • ترموول صاف: در تمام قسمت های این دستگاه ، غوطه وری از طول یکسانی برخوردار بوده و در برابر خوردگی و سایش از حفاظت خوب و بالایی برخوردار است.

انواع ترموول به لحاظ اتصال یا نصب:

  • ترموول فلنجی یا فلنج دار(Flanged Thermowell)
  • ترموول جوشی (Weld Thermowell)
  • ترموول دنده ای یا رزوه ای (Threaded Thermowell)
  • ترموول سرامیکی

ترموول فلنجی یا فلنج دار(Flanged Thermowell) 

این نوع در فشار یا سرعت بالا بکاربرده می‌شود و به لوله ها و مخازن متصل شده و به آسانی جدا می‌گردد؛ جنس این نوع از ترموول ها بطور معمول فولادی بوده و دارای استقامت بالا و کیفیت خوبی در برابر مواد خورنده می‌باشند.

ترموول جوشی (Weld Thermowell)

هنگامی که فشار سیالی که از لوله عبور می‌کند افزایش پیدا کند دیگر نمیتوان از ترموول یا فلنج دار استفاده و آن را نصب کرد؛ در این مواقع به جایی اینکه ترموول را به محل نصب پیچ کنند، آن را جوش می‌دهند ؛ به عبارت دیگر زمان هایی که نیاز است از نشتی به وجود آمده جلوگیری شود، ترموول های جوشی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ترموول دنده ای یا رزوه ای (Threaded Thermowell)

از این ترموول زمانی استفاده می‌شود که فشار یا سرعت بالایی از سوی سیالی که از لوله عبور می‌کند، وجود ندارد. این نوع ترموول ها بر روی لوله های مخازن یا فرایند، متصل یا پیچ شده و به آسانی جدا می‌شوند . در این نوع روش نصب ممکن است نشتی به وجود آمده و نسبت به روش های دیگر نصف ترموول ضعیف تر عمل می‌کند.

ترموول سرامیکی

ترموول های سرامیکی دارای استقامت بالایی در برابر آسیب و خوردگی می‌باشند؛ همچنین در برابر سایش و فرسایش بالا به دلیل دارا بودن خلوص بالا و ظریف بودن زیرساختار آن، مقاومت بالا و بی نظیری دارند.

انواع ترموول

استفاده از ترموول در چه مواقعی لازم است؟

  • در صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • در هنگامی که در معرض آسیب یا خورندگی قرار دارد.
  • در زمانی که سرعت جسم مورد اندازه گیری دارای جریان 2 متر بر ثانیه باشد.
  • در مواقعی که ناحیه ی اندازه گیری به بیرون نشت می‌کند یا به بخش حسگر دما فشار وارد می‌شود.

ساختار و اجزای تشکیل دهنده ی ترموول

  • طول فرورفتگی (bore depth): منظور طول یک ترموول است.
  • قطر بیس (base diameter dimension): به بخش متراکم ترموول گفته شده است چرا که سطح بیرونی آن در معرض مواد اندازه گیری قرار میگیرد.
  • قطر فرورفتگی (bore diameter): شامل قطر داخلی این دستگاه می‌باشد.
  • طول غوطه وری (insertion length): این طول شامل انتهای محل اندازه گیری تا انتهی محل رزوه در ترموول می‌باشد.
  • ضخامت نوک (tip thickness): نشان دهنده ی ضخامت انتهای ترموول است.
  • طول دنباله عقب (lengin extension length): این قسمت دخالتی در اندازه گیری دما ندارد.
  • قطر انتهایی ([tip diameter): نشان دهنده ی قطر انتهای ترموول است.
ساختار ترموول

مطالعه کنید: سنسورهای دما(مقاوتی)

مزایای ترموول

  • این دستگاه در دو شکل بزرگ (در این مدل دمای مایعات در داخل مخازن را اندازه گیری می‌کنند.) و کوچک (در جهت شرایط کاری با فشار بالا مورد استفاده قرار میگیرند.) تولید می‌شوند.
  • از دماسنج و سایر ابزارهای مانند آن محافظت کرده و به عنوان یک مانع عمل می‌کنند.
  • قابلیت جدایی و تعویض آسان بدون نیاز به قطع جریان سیال را دارا می‌باشند.
  • دارای قابلیت مصرف برای مدت طولانی می‌باشند.
  • موجب کاهش هزینه های تولید و…. می‌شوند.
 مزایای ترموول

جهت مشاهده ی محصولات ما کلیک کنید.

نکاتی که برای انتخاب یک ترموول مناسب، لازم است رعایت کنید:

1.تعیین اندازه:

در مرحله ی اول باید مشخص کنید که چه ابزار اندازه گیری برای داخل ترموول مورد استفاده ی شما   قرار خواهد گرفت چرا که ترموول مورد نظر شما باید شرایط اندازه گیری دما را تحمل کند.

2.تعیین ترموول به لحاظ نحوه اتصال:

ترموول ها به لحاظ نحوه ی اتصال شامل انواع متفاوتی می‌شوند؛ در مرحله ی دوم شما بایستی با توجه به کاربرد، نوع ترموول را از نظر اتصال انتخاب کنید.

3. تعیین جنس ترموول:

در این مرحله تعیین جنس ترموول مدنظر قرار خواهد گرفت. فرایند سیال دارای یکسری مشخصات می‌باشد که از جمله آنها میتوان به قابلیت اکسید کنندگی ، سولفوردار بودن، مقاومت ماده در برابر فشار وارده از سوی سیال، مقاومت در برابر خوردگی، دمای سیال و …اشاره کرد و در نهایت جنس ترموول باید با توجه به این مشخصات تعیین گردد.

4.تعیین نوع نرموول از نظر ظاهری:

با توجه به موارد فوق الذکر در رابطه با انواع ترموول در این مقاله، مشخص شد که ترموول ها به سه دسته ی مخروطی، پله ای و صاف تقسیم می‌شوند؛ در مواقعی که به پاسخ دهی سریع نیازمند باشیم از ترموول پله ای به دلیل اینکه دارای ثبات زمانی کمتری می باشد استفاده میکنیم ودر زمانیکه سیال عبوری از لوله دارای سرعت بالایی باشد، ترموول مخروطی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

5.تعیین طول ترموول:

معمولا طول مورد نیاز برای ساخت یک ترموول از جانب سازنده ی حسگر پیشنهاد می‌شود اما لازم است که طول آن را تعیین کنید.

6.تعیین قطر مجرای داخلی یا سوراخ ترموول:

برای تعیین قطر مجرای داخلی لازم است ابتدا به تعیین قطر ساقه ی حسگر دما بپردازیم. اندازه ی مناسب برای قطر سوراخ ترموول 0.260 اینچ و 0.385 اینچ می‌باشد؛ بنابر این ترموول هایی با قطر سوراخ 0.260 اینچ برای حسگرهای دما با قطر ساقه ی 0.252 اینچ می‌باشد و ترموول هایی با قطر سوراخ 0.385 اینچ در جهت استفاده برای حسگرهای دمایی با قطر ساقه ی 0.377 اینچ بکار می‌رود.

متخصصین گروه صنعتی ابزار دقیق ساتراپ دما با سال‌ها تجربه و دانش کافی در حوزه ساخت و طراحی انواع ترموکوپل ، سنسورهای RTD و ترموول به شما در انتخاب و خرید بهترین محصول که متناسب با نیازتان باشد، مشاوره رایگان می‌دهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر، با ما تماس بگیرید: 02133978510

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *